Voor een uitgebreide wateranalyse (bijvoorbeeld van de vijver in de tuin) maak je gebruik van een geleidingsmeter, ook wel bekend als pH-meter.
Hiermee worden verschillende relevante parameters gemeten, zoals bijvoorbeeld de pH-waarde, redox, geleidingsvermogen, zout- en zuurstofgehalte en de temperatuur van het water. Om te voorkomen dat je hiervoor meerdere meetapparaten aan moet schaffen, zijn er geleidingsmeters verkrijgbaar die meerdere van deze parameters meten.
Hoe gaat een wateranalyse met een geleidingsmeter of pH-meter in zijn werk?
In de basis maken alle geleidingsmeters gebruik van dezelfde meetmethode bij de geleidbaarheidsmeting. De geleidingssensor van het apparaat wordt in de vloeistof gedompeld en licht heen en weer geschud. Hierbij maakt het niet uit of het een geleidingsmeter is met een interne, of een externe meetsensor. Al binnen een paar seconden verschijnt de meetwaarde vervolgens op het display van de geleidingsmeter.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een geleidingsmeter
Meetfuncties
Natuurlijk kijk je eerst naar de parameters die je verwacht te gaan meten. Niet alle geleidingsmeters zijn namelijk uitgerust met meerdere meetfuncties. Voor een zo compleet mogelijke wateranalyse, is het verstandig verschillende aspecten te meten. De verschillende parameters, zoals de temperatuur en het zuurstofgehalte, beïnvloeden elkaar namelijk.
Nauwkeurigheid
Verder is het goed te kijken naar de nauwkeurigheid van de meter. Over het algemeen geldt: hoe nauwkeuriger de meter, hoe hoger de prijs. Zoek je een geleidingsmeter of pH-meter voor alleen maar een indicatieve wateranalyse, dan mag de nauwkeurigheid gerust wat lager zijn.
Vooral bij de visteelt wordt juist vaak gekozen voor een geleidingsmeter met een hoge nauwkeurigheid, omdat de kwaliteit van het water samenhangt met de kwaliteit van de teelt.
Meetwaarden opslaan
Wil je de meetwaarden opslaan en bewerken op de computer, dan moet de geleidingsmeter op de één of andere manier gekoppeld worden aan de pc. In de meeste gevallen gebeurt dit via een RS-232-interface voor realtime datatransmissie. De nieuwste varianten geleidingsmeters en pH-meters zijn standaard uitgerust met een SD-ingang. De meetgegevens worden in dat geval eerst opgeslagen op de SD-kaart. Op een later moment worden ze dan op de pc uitgelezen en verder verwerkt.
Geleidingsmeter PCE-PHD 1
In ons assortiment hebben we een geleidingsmeter die voor alle bovengenoemde meettaken gebruikt wordt: de PCE-PHD 1.
Er kunnen verschillende sensoren op deze pH-meter aangesloten worden. Op die manier wordt dus met slechts één apparaat een uitgebreide beoordeling van de waterkwaliteit doorgevoerd.
Een aantal handige kenmerken van de geleidingsmeter PCE-PHD 1 op een rijtje:
- Realtime datalogger
- SD-geheugenkaart
- Gemakkelijk te bedienen
- Stevige behuizing
- Automatische kalibratie
- Instelbare meetfrequentie
- Uit te breiden met verschillende sensoren
- pH-waarde, redox, zuurstof- en zoutgehalte, etc.
Bekijk hier de video van de geleidingsmeter PCE-PHD 1:
https://www.youtube.com/watch?v=VtNmS97quJg
Meer informatie over geleidingsmeters, pH-meters en het meten van waterkwaliteit?
Neem gerust contact met ons op!