In de vorige blog gaven we al uitleg over aerosol in de lucht. Deze week duiken we nog wat verder in het onderwerp luchtkwaliteit en vertellen we waar je op moet letten bij de aanschaf van een fijnstofmeter.
Wat is fijnstof?
Fijnstof (PM) bestaat uit vele verschillende vaste stoffen die in de lucht zweven. De afkorting PM staat voor particulate matter, het toegevoegde cijfer is de maximale doorsnede van de deeltjes in micrometer, oftewel μm. Hoe kleiner het cijfer, hoe kleiner het deeltje. Deeltjes kleiner dan 10 μm vallen onder de noemer ‘fijnstof’.
Wat doet een fijnstofmeter?
Een fijnstofmeter meet het aantal deeltjes in de lucht. Meestal wordt in PM10 gemeten; dat zijn alle deeltjes met een doorsnede kleiner dan 10 micrometer. Verder zijn er meters die ook kleinere deeltjes meten en weergeven (0,3 / 0,5 / 0,7 / 1,0 / 2,5 / 3,0 / 5,0, etc.).
Veel fijnstofmeters meten nog meer dingen, dan alleen de stofdeeltjes. Zo worden de luchttemperatuur en -vochtigheid, het CO2-gehalte en de luchtdruk gemeten. Hierdoor kun je dus met slechts één apparaat de algehele luchtkwaliteit binnen een bepaalde ruimte in kaart brengen.
Waar moet je op letten bij aanschaf?
Zijn er teveel deeltjes aanwezig in de lucht, dan is er een verhoogde kans op concentratieproblemen. Ook worden gezondheidsklachten veroorzaakt of verergerd. Denk hierbij aan: astma, bronchitis, huidaandoeningen en longaandoeningen. Een fijnstofmeter biedt hierbij uitkomst. Bij PCE Brookhuis verkopen we verschillende soorten fijnstofmeters. Maar waar moet je nu precies op letten?
Nauwkeurigheid
Voor eigenlijk al onze meters geldt: hoe nauwkeuriger, hoe duurder. Er zit namelijk nog wel wat verschil tussen een fijnstofmeter die in een cleanroom gebruikt wordt en ééntje die op een kantoor ingezet wordt. Bedenk dus vooraf goed hoe nauwkeurig je wilt gaan meten.
Geheugen
Bij onze fijnstofmeters heb je de keuze uit meters mét een geheugen en meters zonder geheugenopslag. Het voordeel van een fijnstofmeter met geheugenopslag, is dat de meetwaarden uitgebreid geanalyseerd kunnen worden. Ook is het bij veel van onze fijnstofmeters mogelijk de waarden rechtstreeks over te dragen naar een pc met een USB-kabel.
ISO
Is jouw bedrijf ISO gecertificeerd? Dan kan het zo maar zijn, dat de meetapparatuur die je gebruikt aan bepaalde eisen moet voldoen. In de meeste gevallen moeten deze dan voorzien zijn van een ISO-kalibratiecertificaat. Let er dan dus op, dat je een fijnstofmeter koopt met ISO-kalibratie. Gelukkig kunnen we deze voor vrijwel al onze meters leveren!
Deeltjesgrootte en functies
Zoals je al hebt kunnen lezen: er bestaan verschillende varianten van de fijnstofmeter. Sommige fijnstofmeters meten in één deeltjesgrootte, andere meten verschillende groottes. Ook verschillen de fijnstofmeters in het aantal meetfuncties waarmee ze zijn uitgerust. Kijk dus van te voren goed naar wat je allemaal wilt meten.
Ga dan naar onze webshop of neem direct contact met ons op. Wij helpen je graag verder!