[vc_row][vc_column][vc_column_text]Schemering, ook wel deemstering genoemd, is een toestand waarbij de overgang van licht naar donker, of donker naar licht, plaatsvindt.
De principes “lichtbreking” en “lichtreflectie” zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de overgang van donker naar licht en vice versa (bij zonsopkomst en bij zonsondergang).
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message]“Lichtbreking”:
Lichtbreking (refractie) is het verschijnsel dat lichtstralen van richting veranderen als ze van het ene materiaal (doorzichtige stof) in het andere terechtkomen.
“Lichtreflectie”:
Hierbij wordt het licht als het ware teruggekaatst, nadat het in aanraking is gekomen met een bepaalde tegenstand.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Schemering verdelen we onder in drie verschillende fases:
• Burgerlijke schemering
• Nautische / Zeevaartkundige schemering
• Astronomische schemering
De verschillende fases worden ingeschaald aan de hand van de zogenaamde “dieptehoek”. Dit is de stand van het middelpunt van de zon onder de horizon.
Burgerlijke schemering
De tijd vlak voor zonsopgang en direct na zonsondergang wordt de burgerlijke schemering genoemd. De dieptehoek van de zon bedraagt hier 0 – 6 °. Alle activiteiten buitenshuis kunnen nog uitgevoerd worden zonder kunstmatige lichtbron. Ook het lezen van een tijdschrift of boek is onder gunstige meteorologische omstandigheden nog mogelijk bij burgerlijke schemering. Deze fase van schemering is erg belangrijk bij de jacht, omdat alleen gericht en geschoten mag worden op wild wanneer er voldoende licht is om het doelwit goed te kunnen visualiseren.
In veel Europese landen in het tijdens de burgerlijke schemering verplicht het licht van uw voertuig in te schakelen (in Groot Brittannië is dit wettelijk verplicht een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopgang). Tijdens de burgerlijke schemering zijn alleen de helderste sterren te zien zonder hulpmiddel. In de civiele luchtvaart zijn BCMT (begin of civil morning twilight) en ECET (end of civil evening twilight) veel gebruikte begrippen.
Nautische / Zeevaartkundige schemering
De volgende schemeringsfase is de Nautische of Zeevaartkundige schemering. Deze fase van schemering dankt zijn naam aan de scheepsvaart. De horizon, de lijn tussen de lucht en de zee, is in de meeste gevallen nog te zien. De dieptehoek van de zon is bij deze fase 6 – 12°.
De militaire betekenis van de nautische schemering is zeer belangrijk. Zo wordt in het Amerikaanse leger de term „begin of morning nautical twilight“ (BMNT) gebruikt voor het begin van de nautische schemering in de ochtend en de term „end of evening nautical twilight“ (EENT) voor het einde van de nautische schemering in de avond. In deze fase van schemering zijn contouren en silhouetten van mensen en gebouwen nog goed zichtbaar, waardoor men deze nog kan identificeren als doelwit. De inzet van een nachtkijker kan het zicht in de nautische schemering met ca. 25% verbeteren.
Astronomische schemering
Tijdens de laatste en donkerste fase van schemering, de astronomische schemering, zijn de meeste sterren goed te zien. De dieptehoek van de zon bedraagt in dit geval 12 – 18°. De laatste resten licht verdwijnen voordat de duisternis het volledig overneemt.
Schemeringsfases op verschillende punten van de aarde
De duur van een schemeringsfase is afhankelijk van de breedtegraad van de locatie. Op de polen van de aarde is de duur van een afzonderlijke fase van schemering langer dan op de evenaar.
De breedtegraad van een waarnemer is van invloed op wat er gezien kan worden. Zo is het poollicht is een bekend natuurverschijnsel dat ’s winters, in het duister van de nacht, waargenomen kan worden, wanneer de waarnemer zich dicht bij de polen bevindt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]
Lichtomstandigheden meten bij PCE Brookhuis
De diverse schermingsfases zijn, zoals hierboven omschreven, complex en lastig vast te stellen. Wilt u toch aan de slag met licht? PCE Brookhuis helpt u een handje en biedt een uitgebreid assortiment aan meetinstrumenten voor zeer uitlopende toepassingen. Wilt u bijvoorbeeld licht meten? Neem dan eens een kijkje bij onze lichtmeters. Ook verkopen wij diverse lichtkasten om lichtomstandigheden na te bootsen en spectrometers om licht en kleur te meten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]