Natuurlijk heb je aan het begin van 2019 perfecte begroting gemaakt. Je wil niet te kort komen aan het einde van de rit. Maar wat nou, als je aan het eind van het jaar nog budget over hebt? Lees snel verder voor onze tips!
Je kent het vast wel. Bij het maken van een nieuwe jaarbegroting voor jouw bedrijf of afdeling houd je alle voorziene uitgaven bewust een beetje ruim aan. Je wil namelijk niet te kort komen aan het eind van het jaar. Je weet tenslotte niet of er nog onvoorziene uitgaven komen. Als er vervolgens geen onverwachte tegenvallers blijken te komen, kan het zo maar zijn dat er aan het eind van het jaar budget overblijft.
Mooi natuurlijk! Maar dit kan wel als gevolg hebben, dat het budget voor het aankomende jaar naar beneden wordt gesteld. Je hebt het toch immers dit jaar ook met minder gered? Om te voorkomen dat je bij de volgende begroting een lager budget toebedeeld krijgt, is het dus verstandig er tóch voor te zorgen dat je budget uitgegeven is.
Onderhoud
Heb je geen nieuwe apparatuur nodig, omdat de huidige nog niet aan vervanging toe is? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op het gebied van onderhoud. Onderhoud zorgt ervoor dat machines langer meegaan. Én dat ze er niet onverwachts mee ophouden.
Tip: Laat onderhoud uitvoeren op een moment dat het bij jullie bedrijf rustig is, bijvoorbeeld rondom feestdagen en vakanties. Zo heb je er zo min mogelijk oponthoud van!
Kalibratie
Naast het onderhoud van apparatuur en machines, is ook het kalibreren van (meet-)apparatuur essentieel. Laat je een apparaat kalibreren of her-kalibreren, dan garandeer je hiermee de nauwkeurigheid van jullie apparatuur. Is jullie bedrijf ISO-gecertificeerd? Dan is het in de meeste gevallen zelfs verplicht om alle apparaten die jullie binnen het bedrijf gebruiken elk jaar opnieuw te laten kalibreren.
Meer over kalibratie lees je in deze blogs:
Veiligheid
Vanuit de overheid worden er regelmatig nieuwe eisen gesteld, waar je je als bedrijf aan moet houden. Dit kan gaan over de producten die jullie produceren of het gebouw waarin jullie gevestigd zijn. Maar ook de regelgeving met betrekking tot de veiligheid van personeel veranderd in een razend tempo. Denk hierbij aan: een max. geluidsniveau om gehoorbeschadiging te voorkomen, de vereiste dat de luchtkwaliteit goed moet zijn op de werkplek, enz. enz. Heb je nog budget over, kijk dan of je op het gebied van veiligheid alvast wat aan kunt schaffen, om zo te voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen.
Een paar voorbeelden:
Geluidsmeters
Deeltjestellers
TrillingsmetersÂ
Vervanging
Tot slot kijk je natuurlijk kritisch naar de apparatuur en machines die jullie binnen het bedrijf gebruiken op dit moment. Deze kunnen nu misschien nog prima werken, maar als het oudere apparatuur is zal deze op den duur toch een keer vervangen moeten worden. Dit is dan het ideale moment. Bovendien: apparaten worden steeds slimmer en geavanceerder. Win-win dus!